30.7.2018

Voiko Suomi todellakin saada F1-kisan? Lajin johtoporras kiinnostunut - ”Olemme tavanneet”

Suomessa on aloitettu keskustelu omasta F1-kisasta. F1-portaan johtajat ovat itse ilmaisseet kiinnostuksensa Suomea kohtaan.

Tällä hetkellä käynnissä on selvitystyö, joka etenee omalla painollaan, kertoo Suomen autourheilun kattojärjestö AKK:n toimitusjohtaja 

Kisoja sovitellaan ensi kesänä Iittiin valmistuvalle Kymiringin radalle, mutta vielä ollaan kaukana siitä, että F1-kisa saataisiin Suomeen.

Kymiring kuitenkin mahdollistaa puitteet, joilla moottoriurheilun tähdet voisivat Suomessa ajaa korkeamman kategorian osakilpailuissa.

- Tärkeimmät lajit ja luokat ovat kiinnostuneet näyttämöstä, Lehmuskallio sanoo.

- Me olemme siinä porukassa, jolla on potentiaalinen mahdollisuus tällaisia tapahtumia järjestää. Oikeuksien omistajat haluavat kartoittaa globaalisti mahdollisimman hyvin, että mitä kisoja heidän kalentereissaan voisi olla.

Seuraava aste?

F1-organisaatio tutustuu nyt tarkemmin kokonaisuuteen, jotta nähdään, lähdetäänkö asiaa viemään seuraavalle asteelle.

- On puhuttu aina, että Suomella on kaikki muu formuloissa, paitsi oma kisa. Sitä on hiljalleen kypsytelty, ja tämä on johtanut siihen, että olemme tavanneet Formula One Groupin johtoporrasta, Lehmuskallio kertoo.

Prosessissa pyritään siihen, että Suomesta tulisi kelvollinen kandidaatti.

F1:n johtoportaan jäsenet tutustuvat ja tarkistavat Iitin radan materiaalia sekä rakennusprosessia siltä kantilta, ovatko haaveet isoista kisoista realistisia.

- Kymiring on rakennettu Kansainvälisen Autoliiton ja Kansainvälisen Moottoripyöräliiton standardien mukaan. Ei suinkaan siten, että sinne vaan rakennetaan jotain ja sanotaan, että tulkaa katsomaan, mitä olemme tehneet.

- Tekninen puoli on kunnossa.

Lehmuskallio sanoo, että seuraavassa vaiheessa pitää selvitellä, mitä konseptien ja fasiliteettien tulee olla suuria kisoja varten.

- Mitä itse radan asvaltin ja varikkorakennusten lisäksi siellä pitää olla, jotta selviäisimme järjestelyistä ja olisimme riittävän hyvin varustettuja. Nyt sitä työtä tässä tehdään, aikataulua tai deadlineja ei sinällään ole.

Koko Suomen hanke

32e7e90987d5c572ae6455b2038d3fadac469c6321c2d7b9de8260f9db720707

Selvitystyö Suomen mahdollisuudesta järjestää F1-kisa on vasta alkuvaiheessa. EPA / AOP

Prosessi on ikään kuin työnhaku, jossa pitää olla riittävän hyvät paperit, koulutusta ja kokemusta, jotta ne voi lähettää edetäkseen edes ensimmäiselle kierrokselle.

- Nyt olemme siinä vaiheessa, että me opettelemme, mitä tämän kokoluokan kisa aidosti vaatii, jotta olisimme kelvollinen hakija.

Työn alla olevat kisat ovat mittakaavaltaan koko Suomen hankkeita.

- Eivät nämä ole yksittäisen urheilujärjestön tai jonkun ratayhtiön. Tässä pitää valtiovallan, julkisen sektorin, monien muiden yhteisöjen ja kaupallisten tahojen nähdä, että tämä on Suomelle hyvä ja sen takia siihen halutaan lähteä mukaan.

- Sitten kun tämä kokonaisuus on selvitetty, olemme valmiimpia itse prosessiin, jonka lopputuloksen on oltava Suomelle sopiva ja kaikin puolin realistinen.

Asiasta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä MTV Sport.

Talta KymiRingilla naytti tasan vuosi sitten.

  Tältä Kymiringillä näytti tasan vuosi sitten.

 MISKA MIETTINEN miska.miettinen@iltalehti.fi