30.7.2018

Suomen F1-selvitys etenee jo tänä vuonna tarkastuskäyntiin – Ross Brawnin osaston aktiivisuus yllättänyt suomalaiset

Suomen Formula 1 GP:lle löytyy kiinnostusta

Jo noin vuoden verran käynnissä ollut selvitystyö Suomen mahdollisuuksista F1-kisan järjestämiseen etenee vuoden mittaan sarjan delegaation tarkastuskäyntiin, kertoo kotimaisen moottoriurheilun kattojärjestön AKK Motorsportin toimitusjohtaja Tatu Lehmuskallio.

 

 Sieppaa

 Tästä linkki oheiseen MTV:n videoon Tatu Lehmuskallion haastatteluun: https://www.mtv.fi/video/prog952816

 Ohuet haaveet F1-kisan saamisesta Suomeen ovat alkaneet vahvistua sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen Liberty Media osti sarjan kaupalliset oikeudet pari vuotta sitten.

Bernie Ecclestonen valtakaudella GP:n järjestäminen Suomessa olisi vielä ollut kaukainen asia taloudelliselta kantilta, mutta uusi omistaja on ollut halukkaampi neuvottelemaan eri järjestäjien kanssa maltillisemmalta pohjalta.

 AKK:n Lehmuskallion mukaan aloite Iittiin valmistuvan KymiRingin mahdollisuuksista järjestää F1-kisa on tullut nimenomaan F1:n urheilujohtaja Ross Brawnin johtamalta selvitysryhmältä.

– Ehkä vähän yllättävääkin, että siinä on toinen osapuoli ollut aktiivinen ja haluaa globaalisti selvittää, että mitkä mahdollisuudet heillä on toimia ympäri maailmaa, Lehmuskallio kertoo MTV Sportille.

Lehmuskallion mukaan lajin kehitys on aiempaa terveemmällä pohjalla, kun tyhjästä polkaistujen miljardihankkeiden sijaan järjestäjiä valitaan kokonaisvaltaisemman arvion perusteella.

Yksin Suomi ei toki ole kiinnostavien kohteiden listalla. Euroopasta samassa veneessä ovat niin Tanska ja Hollanti sekä useat Euroopan suurkaupungit, kuten Lontoo ja Berliini, joiden mahdollisuuksia F1 on niin ikään tutkaillut.

– Siellä on varmasti valtava määrä erilaisia kandidaatteja. He haluavat selvittää Suomen tilanteen ja katsoa, että minkälainen potentiaalinen kandidaatti me voisimme heille ehkä joskus tulevaisuudessa olla.

– Se ei sinällään vielä tarkoita mitään muuta kuin sen, minkä he sanovat, Lehmuskallio lisää.

Selvitystyö on jo tänä vuonna etenemässä tarkastuskäynniksi. Rata valmistuu koko ajan, mutta sen merkitys F1-kisan saamiseksi on tässä vaiheessa muodollisuus. KymiRingin piirrustukset ovat olleet jo MotoGP:n osalta tiedossa, joten paikan päällä käyntiin liittyy paljon muuta kuin varsinaisten rakennustöiden tarkastaminen.

– Se etenee sillä lailla, että tulee tietyt perusselvitykset, mitä he haluavat ensiksi tietää. Vierailukin on varmasti tulossa vielä ennen lumien tuloa ja sitä kautta katsotaan kokonaisuutta, Lehmuskallio kertoo.

– Enemmän siinä on (kyseessä) kansallinen kokonaisuus, että onko Suomi ylipäätään pystyvä isännöimään tämän kokoluokan kisoja. Oli se sitten kysymys logistiikasta, hotelleista, mistä tahansa, niin sitä kaikkea aletaan nyt heidän kanssaan selvittämään.