3.11.2017

Suomen F1-radalle kaivataan moottoriurheilutähtien lisäksi jättikonsertteja ja suurtapahtumia – "Vain mielikuvitus ja luovuus ovat rajana"

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja patistaa ideoimaan alueelle ympärivuotista käyttöä. Osa yksityisestä rahoituksesta tulee maakaupoista alueelle rakentavilta yrityksiltä.

IITTI / Jari Haapala. 

KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari O. Sohlberg tekee pitkää päivää, vaikka Formula 1 -sarjan vaatimukset täyttävän moottoriradan louhintatyöt onkin jouduttu Iitissä talven tulon myötä keskeyttämään.

- Kaikki päivittäinen työnteko on tällä hetkellä rahoituksen valmistelussa. Kun se on saatu loppuun vietyä, niin silloin eduskunnan kesäkuussa tekemät päätökset KymiRingin ja valtatie 12:n rahoituksen osalta saavat lopullisen lainvoiman, Sohlberg sanoo.

Siinä missä KymiRing siis odottaa päätöstä 3,5 miljoonasta eurosta ja tiehanke 14,5 miljoonasta, ovat pohjatyöt ajoradan osalta jo loppusuoralla.

- Heti kun keväällä voidaan jatkaa rakennustöitä radan osalta, niin lähdemme liikkeelle pääradan lopun 600 metrin jatkolouhinnalla, Sohlberg toteaa.

Hankepäällikkö Timo Pohjolan mukaan rata päällystetään ensi vuoden aikana. KymiRing rakentaa itse alueelle varikkoalueen. Kaikki muu kiinteistörakentaminen ulkoistetaan.

Kari O. Sohlbergin mukaan osa yksityisrahoituksesta tulee myymällä muun muassa majoitukseen ja muihin erilaisiin palveluihin ulkopuolelta tuleville yrityksille rakennusoikeudet KymiRingin omistamalta maa-alueelta. Pelkästään hotellirakentamisesta on Sohlbergin mukaan kiinnostusta viidellä eri majoitusketjulla. Hän korostaa alueen ympärivuotista monipuolisuutta eri käyttömahdollisuuksineen.

- Noin 15 hehtaarin kenttäalue radan keskellä antaa mahdollisuudet mihin liikuntaan tahansa. Kaikki riippuu siitä, että löytyy toimijoita, sillä itse KymiRing tällaisessa yhteydessä vain vuokraa alueita käyttöön, eikä toimi siis järjestäjänä.

Vaikka radan päällystystyöt onkin tarkoitus tehdä ensi kevään ja kesän aikana, ei vauhdikasta testaamista päästä vielä sen jälkeen aloittamaan.

- Näillä näkymin kovaa ajetaan vasta 2019, Sohlberg toteaa.

13 3 9672143

 

 

Korjus: ”Ei meillä tämän mittaluokan paikkoja Suomessa montaa ole”  Kuva: Pasi Tapanainen / YLE

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjus vieraili tiistaina KymiRingillä Lahdessa järjestetyn kaksipäiväisen Kansallisen liikuntafoorumin päätteeksi.

- Olen ollut pitkään miettimässä ja tukemassa tämän hankkeen toteutumista, ja ottaen huomioon meidän urheiluhistorian niin kaksipyöräisissä kuin autourheilussakin, niin kyllä suomalainen huippu-urheilu tällaisen kansainväliset mitat täyttävän kokonaisuuden tarvitsee.

Jo nyt on selvää, että ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokka saapuu Suomeen, mutta moottoriurheilun lisäksi alueelle kaivataan muutakin käyttöä. Myös Korjus puhuu huippu-urheilusta ja tapahtumista laajemmassa mittakaavassa Kymiringin käyttömahdollisuuksien osalta.

- On mietittävä, mitä muita urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia tämä monen hehtaarin alue pitää sisällään. Siinä vain mielikuvitus ja luovuus ovat rajana. Eikä tämä kokonaisuus palvele pelkästään urheilua ja liikuntaa, vaan myös erilaisia konserttitapahtumia tai muita yleisötapahtumia.

Kun KymiRing saadaan infrastruktuurin osalta valmiiksi, ovat palvelut monenlaiselle toiminnalle kaikilta osin jo paikallaan. Valtava nurmialue avaa Korjuksenkin visioissa valtavasti mahdollisuuksia.

- Tuo tapahtumakenttä, mikä rata-alueen keskelle tulee nurmikenttänä, mahdollistaa toteuttamaan hyvin monenlaisia erilaisia suurtapahtumia vaikkapa Jukolan Viestistä ampumahiihtokilpailuihin tai keihäänheitosta jalkapallo-otteluihin. Kun kaikki on valmiina, niin täällä on helppoa toteuttaa vaikka useiden kymmenien tuhansien ihmisten konsertti lähes automaattisesti.

Korjus patistaakin eri alojen ihmisiä ideoimaan KymiRingille toimintaa.

- Kaikki on parkkipaikkoja, sisääntuloväyliä, katsomoita, sähköistyksiä ja yleisöpalveluita myöten jo paikoillaan. Aika helppoa on marssia sisään eri laji-ihmisten tai tapahtumatuottajien kanssa ja laittaa homma käyntiin. Eihän meillä tämän mittaluokan tapahtumapaikkoja kovin montaa Suomessa ole. Nyt tarvitaan vain kovaa suunnittelua erilaisissa toteuttajapiireissä, ja mietitää siitä, millaista toimintaa 2020-luvulla pystyy ympärivuotisesti KymiRingin alueella tuottamaan.

Malttia alueen kehittämiseksi

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajan mukaan alueen lopullisen kokonaisuuden valmistuminen vaatii aikaa. Hänen mielestään KymiRing ansaitsee valtion vahvan tuen.

- KymiRing kuuluu valtion liikuntapaikkarakentamisen suurhankkeiden joukkoon. Kohtalaisen isot tuet valtionrahoituksesta on tähän hankkeeseen täysin perusteltavissa.

Hän ei toistaiseksi ole huolissaan yksityisen rahoituksen osalta.

- Yhtiön osakkailla on vielä iso työ löytää yksityistä rahaa niin, että kokonaisuus saadaan toimimaan. Tämä on niin iso hanke, että se vaatii pitkäaikaista elinkaarisuunnittelua. Ei näitä kerralla makseta, eikä kerralla saada valmiiksi, vaan tämä on pitkä kehitysprosessi kaikkine elementteineen. Uskoisin, että tälle alueelle rakennetaan osia vielä 2020-luvun puolivälissäkin.